KARAKTER - Katolikus papból református lelkész

  • 2020.12.28.

Egy hivatását szerető, ám egyháza tanításaiban megingó katolikus pap és egy nyakas kálvinista családból származó nő egymásra és Istenre találásának története.

Valóságos csoda, hogy itt ülünk a ménteleki református parókián, Ritter Nándor lelkésszel, feleségével, Ritter Idával és három gyermekükkel, Bálinttal, Csanáddal és Johannával. Egyikük viccesen meg is jegyzi: a cölibátus az életére tört.

Hogy hogy is volt ez pontosan, azt meséli el Ritter Ida nemrégiben megjelent könyve, amelynél aligha találunk komplexebb műfajút a könyvesboltok mai kínálatában: egyszerre önéletrajzi mű, teológiai értekezés és életvezetési kalauz – ez utóbbi nem is áll messze a párkapcsolati mediátorként és életvezetési tanácsadóként is tevékenykedő szerzőtől, aki ezúttal elsősorban lelkészfeleségként reflektál az elmúlt 25 évre.

Igen, emberöltőnyi idő igazolja választásukat, innen viszszatekintve pedig már el lehet beszélni az alig elbeszélhetőt: egy katolikus pap és egy nyakas kálvinista családból származó lány szerelmét, az utat a cölibátus megkérdőjelezésétől a papi pálya elhagyásáig, majd az Istennel való kapcsolatuk komolyra fordulását és az újbóli lelkészi elhívást, végül pedig közös életük értékmozaikjait. Mielőtt belevágnak történetükbe, leszögezik: nem katolikusellenesek, és nem szeretnék mások hitét sem rombolni. Épp ellenkezőleg: élettörténetük megosztásával Isten gondviselő szeretetéről tesznek tanúbizonyságot.

Szerző: Jakus Ágnes; fotó: Füle Tamás, A Fehér Vera

A TELJES CIKK elolvasható itt. Megtekinthető lapozva (50-51.oldal) itt.

 

A kötetről bővebben, a könyv megvásárolható: itt.

Ritter Ida - Értékmozaik YouTube-csatorna

BlogGOD - Gondolatok boldogéletről, dilemmákról, értékekről